
Mit si adevar: tot ce trebuie sa stii despre colesterol
Dintre toți compușii din corpul nostru, colesterolul poate fi unul dintre cei mai cunoscuți. Există multe informații greșite în jurul acestei substanțe grase, în ciuda faptului că este un termen destul de familiar.
Colesterolul este o componentă esențială a membranelor celulare; ca atare, este sintetizat de toate celulele. Indiferent de renumele său prost, colesterolul este esențial pentru viață.
Cu toate acestea, atunci când este prezent în niveluri ridicate în sânge, crește riscul aparitiei de boli cardiovasculare.
Colesterolul, împreună cu alte substanțe, cum ar fi grăsimile și calciul, se acumulează în plăcile de pe pereții arterelor. În timp, acest lucru îngustează vasele de sânge și poate duce la complicații, inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că nivelurile crescute de colesterol sunt responsabile pentru 2,6 milioane de decese în fiecare an.
Iata de ce este este nevoie sa clarificam cateva conceptii gresite despre colesterol.
Tot colesterolul este rău
Dupa cum am mentionat deja, colesterolul este o componentă vitală a membranelor celulare. Pe lângă rolul său structural în membrane, este, de asemenea, vital pentru producerea de hormoni steroizi, vitamina D și acid biliar.
Deci, deși nivelurile ridicate sunt un factor de risc pentru boală, fără colesterol, nu am putea supraviețui.
Colesterolul nu este rău. Este un spectator nevinovat care este manipulat greșit în stilul nostru de viață modern de astăzi. Corpul nostru nu a fost proiectat să trăiască într-un mediu în care alimentele sunt în exces, așa că atunci când colesterolul este în exces, acesta se va depune în corpul nostru. Și acel centru de depozit poate fi adesea reprezentat de vasele noastre de sânge și atunci este daunator.
Dincolo de funcțiile colesterolului în organism, modul în care este transportat face, de asemenea, diferența dacă este sau nu dăunător sănătății.
Colesterolul este mutat în organism prin lipoproteine, care sunt substanțe care constau din grăsimi și proteine.
Acest transport are loc în două moduri principale:
Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) transportă colesterolul de la ficat la celule, unde este utilizat în mai multe procese. Oamenii numesc uneori colesterol LDL „rău”, deoarece nivelurile ridicate de colesterol LDL în sânge cresc riscul de boli cardiovasculare.
Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sunt adesea denumite colesterol „bun”, deoarece transportă colesterolul înapoi la ficat. Odată ajuns acolo, colesterolul este eliminat din organism, reducând astfel riscul cardiovascular.
Am o greutate sănătoasă, așa că nu pot avea colesterolul mare
Echilibrul colesterolului este într-adevăr o reprezentare a ceea ce mâncăm, dar și a geneticii noastre. De exemplu, o persoană se poate naște cu o tendință genetică de a nu procesa eficient colesterolul.
Deoarece este genetic, s-a numit hipercolesterolemie familială și ar putea fi la fel de comună la 1 din 200 de persoane. Greutatea depinde mai mult de metabolismul moștenit și de echilibrul dintre caloriile consumate și caloriile cheltuite.
Chiar dacă ai o greutate sănătoasă, colesterolul tău poate fi anormal. Alți factori care îți influențează colesterolul sunt alimentele pe care le consumi, obiceiurile de exerciții fizice, dacă fumezi și cât de mult alcool bei.
În plus, persoanele care au o greutate sănătoasă ar putea avea niveluri ridicate de colesterol, în timp ce unele persoane supraponderale pot să nu aibă colesterolul ridicat. „Nivelurile de colesterol sunt afectate de genetică, funcția tiroidiană, medicamente, exerciții fizice, somn și dietă”.
Există, de asemenea, factori pe care nu îi putem modifica și care pot contribui la creșterea colesterolului, cum ar fi vârsta și genetica.
As avea simptome daca as avea colesterolul mare
Acesta este un alt mit. În majoritatea cazurilor, colesterolul ridicat nu va provoca simptome. De aceea, se recomandă să efectuati periodic analize de sânge pentru a detecta colesterolul ridicat. Vârsta la care începeți sa faceti aceste analize este determinata de factorii individuali de risc.
Singurele „simptome” cu care poate fi asociat colesterolul ar fi simptomele tardive, când acumularea excesivă de colesterol este responsabilă pentru deteriorarea și blocarea inimii și a vaselor de sânge. Acest lucru provoacă dureri în piept (angină), atac de cord sau chiar moarte subită. Colesterolul ridicat conduce la acumularea silențioasă a plăcii în artere până când este atât de grav încât apar accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.
Dacă mănânc mult colesterol, voi avea un nivel ridicat de colesterol
Colesterolul pe care îl consumăm nu se corelează neapărat direct cu nivelul de colesterol. Consumul de zaharuri sau carbohidrați simpli poate duce la niveluri mai mari de colesterol, chiar dacă cineva nu mănâncă mult colesterol.”
Oamenii care fac exerciții fizice au mai puține șanse să vadă creșteri ale colesterolului de la consumul de colesterol în comparație cu persoanele sedentare.”
Colesterolul este un produs de origine animală, așa că alimentele care conțin grăsimi saturate nu numai că vor crește colesterolul, ci vor crește în special colesterolul „rău” sau LDL, care apoi se depune în peretele arterial al vaselor noastre de sânge.
Toată lumea ar trebui să se incadreze in aceleași nivele de colesterol
Nivelul țintă de colesterol trebuie sa tina cont de antecedentele fiecarei persoane si de bolile existente – cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral – și de riscul de a dezvolta aceste probleme, care se bazează pe indici precum vârsta și hipertensiune arteriala.
Pentru cei care nu au probleme cardiovasculare, colesterolul LDL (colesterolul „rău”) ar trebui să fie mai mic de 100 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Dar dacă aveți boli de inimă sau vasculare – antecedente de atac de cord, accident vascular cerebral sau alte boli arteriale vasculare – și mai ales dacă aveți diabet, ținta de colesterol LDL ar trebui să fie mai mică de 70 mg/dl, dacă nu mai mică.
Doar bărbații trebuie să-și facă griji cu privire la nivelul colesterolului
Acesta este un mit persistent, dar nu este adevărat. In perioada 2015-2018, prevalența colesterolului total ridicat la adulții din SUA a fost de 11,4%. Când luăm în considerare bărbați față de femei, prevalența colesterolului total ridicat a fost de 10,5% la bărbați și de 12,1% la femei.
Femeile, după ce pierd efectele protectoare ale estrogenului, încep să-și accelereze riscul de boli de inimă și dezvoltă același risc ca și bărbații.In fapt, pentru că femeile dezvoltă boli de inimă la o vârstă mai înaintată și trăiesc mai mult, la populația feminină se înregistrează mai multe atacuri de cord decât la bărbați, anual.
Atunci când femeile suferă de un atac de cord, au tendința de a avea rezultate mai rele și au un risc mult mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă decât din cauza cancerului de sân.
Nu pot face nimic în privința nivelului meu de colesterol
Acest lucru, din fericire, este neadevărat. Pe lângă faptul că luați medicamente pentru a vă scădea colesterolul, vă puteți îmbunătăți și colesterolul prin menținerea unei greutăți sănătoase, mâncând alimentele potrivite, făcând exerciții fizice, evitând fumatul și evitând consumul excesiv de alcool.
„Există atât de multe lucruri care se pot face cand exista un nivel anormal de ridicat al colesterolului. Dieta și exercițiile fizice sunt întotdeauna primii pași și rămân extrem de importante. Statinele sunt foarte eficiente în scăderea colesterolului și sunt sigure. Acestea există din 1987, cu statine mai noi asociate cu o eficacitate, siguranță îmbunătățită și mai puține efecte secundare.
Iau statine, ca să pot mânca ce vreau
Daca mananci ce vrei si consumi calorii in exces, te vei ingrasa. Când luați prea mult în greutate, mai ales în jurul zonei abdominale, puteți dezvolta o afecțiune numită sindrom metabolic, care este o stare prediabetică.
Statinele nu sunt medicamente de scădere în greutate. Sarcina lor este să scadă colesterolul „rău” LDL, iar treaba noastra este să ne tratam corpul cu respect, inclusiv sa avem grija la alimentele consumate.
Am sub 40 de ani, așa că nu trebuie să-mi verific nivelul colesterolului
Deși există o dezbatere cu privire la momentul în care să începeți verificarea nivelului de colesterol, se recomanda totusi testarea încă de la vârsta de 20 de ani.”
Cu cât vasele de sânge sunt irigate mai mult timp cu sânge care conține un nivel prea mare de colesterol, riscul aparitiei de boli cardiovasculare mai târziu în viață crește. Recomandările precizează că prima verificare a colesterolului ar trebui efectuată în timpul vieții de adolescență, iar dacă aveți un istoric familial puternic, ar trebui verificată mai devreme.
Pentru persoanele cu hipercolesterolemie familială homozigotă, colesterolul ar trebui verificat la vârsta de 2 ani.